Gå direkt till sidans innehåll

Artiklar

Delmål MANUAL. 14

I detta formulär infogas uppgifter och inställningar för artiklar som ska visas på Miljöbarometern. När man lagt till en artikel kan man koppla den till en eller flera sidor i grundstrukturen. En artikel kan omvänt läggas till som en underliggande sida från ett annat formulär, se Projekt, Underliggande sidor. Artiklar kan användas för att beskriva och analysera utvecklingen för t.ex. ett nyckeltal eller för att publicera nyheter. För att lägga till artiklar krävs behörigheten Administratör.

Formuläret är indelat i fem olika flikar. Flikarna består av olika fält, dess beskrivs nedan.

Namn: Länken eller artikelns namn visas alltid i det översta fältet med en anteckningsbok. Namnet blir en klickbar text på Miljöbarometern. När man klickar på namnet på webbsidan öppnas den aktuella länken, rapporten eller artikeln.

På denna sida:

Flik: Allmänt

Grunduppgifter

Artiklar

Kategori: Här kan du välja vilken kategori sidan har. Under Underhåll kan du själv lägga in nya kategorier för bland annat artiklar. Läs mer här.

Pufftext: Här anges en beskrivning som normalt visas under den klickbara rubriken på Miljöbarometern. Beskrivningen visas även i Miljöbarometerns sökfunktion.

Underliggande sidor:
I denna lista visas de underliggande sidor som är kopplade till artikeln. Underliggande sidor kan vara rubriker, artiklar, dokument, länkar och objekt. Läs mer under Struktur.

Bild

Man kan illustrera en länk med en bild. Bilden blir klickbar och visas i anslutning till namn och pufftext.

Flik: Artikeltext

Här lägger du in själva artikeltexten. Fliken har en del enklare formateringsfunktioner. Läs mer under Textformatering och versionshantering.

Flik: Inställningar

Roller

Här lägger du till användare och organisationer samt anger vilka interna och publika roller för dokumentet dessa användare och organisationer har. Man kan lägga till en eller flera organisationer eller personer. Här kan du även ange Utgivare under publik roll. Läs mer under Användare, organisationer och roller.

Avancerat

Visa formaterad text istället för länk: Här klickar du i ifall du vill att artikeltexten ska synas på överliggande sida istället för en länk.

Länk som kortfakta-ruta

Hantera som sida:

Flik: Struktur

Förekomster av denna sida

Förekomster

I listan visas under vilka sidor den aktuella sidan ligger. Samma sida kan kopplas till flera olika sidor. Den aktuella förekomsten är kursiverad. Om du klickar på en annan förekomst än den aktuella öppnas sidan under den sidan istället.

Eftersom sidans beteckning består av överliggande sidans beteckning + löpnummer, får sidan en separat beteckning för varje förekomst.

Lägg till förekomst: Genom att klicka på denna text kan en ny förekomst för sidan läggas till. Ett fönster där du kan välja vart sidan ska förekomma under öppnas. Du kan antingen välja en sida i trädet eller söka efter en sida. Du kan i detta fönster även ange Plats, om den ska ligga under Standard, Indikatorer, Åtgärder, Dokument eller Relaterade sidor.

Förekommer under: Här visas beteckning och namn på de sidor som sidan förekommer under.

Förekommer som: Här visas namnet på den aktuella sidan för de sidor den förekommer under. Sidan kan ges olika namn för olika förekomster. Du byter namn på sidan genom att gå till formuläret för den överliggande sidan. Gå sedan till listan underliggande sidor som du hittar under flikarna Allmänt och Struktur. Leta upp sidan vars namn ska ändras och markera det. Klicka på redigera. Ett fönster där du kan ändra namnet som ska visas öppnas. Observera att namnändringen endast gäller för just den förekomsten.

Underliggande sidor

I denna lista visas de underliggande sidor som är kopplade till den aktuella sidan. Underliggande sidor kan vara Länkar, Dokument, Artiklar samt Objekt. Dessa kan även delas in i avsnitt med hjälp av Rubriker.

Flikar underliggande sidor

Standard: Under standardfliken kan du lägga länkar, dokument, artiklar och objekt. Dessa visas i en lista under sidinnehållet.

Dokument: Om du lägger dokument under dokumentfliken visas dessa som en anpassad tabell med kolumner för Titel, Utgivningsår och Utgivare. Tabellen har funktioner för att sortera och filtrera dokumenten. Dokumentfliken bör främst användas om det finns ett flertal underliggande dokument. Läs mer om dokumentlistan.

Relaterade sidor: Relaterade sidor visas ofta till höger om sidans huvudinnehåll. Om webbplatsens design inte tillåter detta brukar relaterade sidor istället visas nedtill på webbsidan. Listan över relaterade sidor kan ibland ha en avvikande design jämfört med övriga underliggande sidor. I övrigt fungerar de på samma sätt. Under fliken relaterade sidor kan du lägga länkar, dokument, artiklar och objekt. Relaterade sidor visas inte i trädstrukturen eller webbplatsmenyn.

Lägg till sidor:

När du klickar på Lägg till visas de sidtyper som går att lägga till under den aktuella fliken.
Sidtyper under nyckeltal, åtgärder samt artiklar

Artikel: Artikelsidor är separata textsidor som kan användas för en mer detaljerad beskrivning eller information om något. En artikelsida kan kopplas till flera andra sidor i sidstrukturen. Läs mer om artiklar.

Dokument: Kan vara rapporter, informationsmaterial eller dataunderlag. Oftast pdf- eller excelfiler. Dokumentfiler kan sparas i Miljöbarometern eller länkas från andra webbplatser. Läs mer om dokument.

Länk: Kan vara länkar till externa webbplatser eller interna länkar till andra sidor inom miljöbarometern. Läs mer om länkar.

Objekt: Objekt är vissa funktioner eller tillägg till miljöbarometern. I dagsläget är det möjlig att lägga till barometrar (sammanställningar över mål, indikatorer eller åtgärder) eller Kartor.

Rubrik: Underliggande sidor kan delas in i avsnitt med hjälp av rubriker. Som standard visas rubriker utifrån sidtyp till exempel Dokument, Länkar, Artiklar. Du kan ersätta dessa rubriker genom att lägga in egna. Läs mer om rubriker.

Redigera: Markera en underliggande sida i listan och klicka på redigera för att ändra beteckning eller namn på den underliggande sidan. Namnet ändras bara för den aktuella förekomsten. Se även avsnittet förekomster.

Ta bort: Välj en rad i listan och klicka på Ta bort om du vill ta bort sidan. Om sidan du tar bort även förekommer på andra platser i sidstrukturen kommer den ligga kvar där. Se även avsnittet Ta bort sida..

Sortera: För att ändra ordningen behöver du bara markera en sida i listan och flytta med hjälp av pilarna eller dra sidan dit du vill ha den. Den beteckning sidorna ges styr alltså inte i vilken ordning de visas.

Flik: Information

Allmänt

Allmänt

Visning: Här anges hur sidan och alla underliggande sidor ska visas. Standard innebär att sidan kan publiceras och visas på den publika webbplatsen. Endast internt innebär att sidan inte kan publiceras utan endast visas på den interna webbplatsen. Underliggande sidor blir då också interna. Observera: om man ändrar en publicerad sida till endast internt behöver man också göra en publicering för att sidorna ska döljas på den publika webbplatsen. Interna sidor märks ut på interna webben och i webbedit i de senaste versionerna. Dold innebär att sidan endast är synligt i verktyget MbAdmin. Om du vill att en underliggande sida ska ha en annan visning än den aktuella sidan kan du ändra det i den underliggande sidans inställningar.

Webbnamn: Här visas sidans namn i webbadressen. En webbadress baserad på sökvägen som syns högst upp i formuläret och föreslås automatiskt. Om du inte är nöjd med den föreslagna webbadressen kan du skriva in ett nytt webbnamn. Tips! Utgå ifrån det föreslagna webbnamnet och gör förenklingar.

Stil: Här kan man lägga in om man vill ha en speciell design på vissa sidor.

Meny: Här anges om sidan ska visas på vänstermenyn eller inte. Standard innebär att sidan visas både i vänstermenyn och i mittfältet. Ej på menyn innebär att sidan endast visas på mittfältet. Bara på menyn visas sidan endast i vänstermenyn.

Nyckelord: Här anges extra nyckelord för att förbättra sökbarheten. Separera orden med komma. Ord som finns i andra fält behöver inte upprepas.

Revidering

revidering

Här ändras sidans revideringsstatus En sida kan sättas till Ska uppdateras, Godkänt av användare eller Godkänd av admin. Här kan du också se publiceringsstatus för sidan samt när och vem som senast ändrat, granskat, godkänt och publicerat sidan. Se även avsnittet Arbetsflöde vid uppdatering.

Interna anteckningar

exempel intern anteckning

Här kan man ange anteckningar som inte visas på webbplatsen.

Uppdaterad: 2022-10-20