Gå direkt till sidans innehåll

Nyckeltal/Indikator

Delmål MANUAL. 9

I formuläret kan man ändra texter, mätdata och inställningar för nyckeltalen (som även kallas indikatorer i denna manual).

På denna sida:

Se även

Detta hjälpavsnitt finns i flera versioner:

Visning på webben

Det finns flera funktioner på webben för nyckeltal och diagram.

Stapeldiagram med mätområden staplade på varandra

Normalt visas diagram direkt när man går in på ett nyckeltal, utöver det finns två ytterligare flikar; Tabell samt Jämför. I Tabell kan du se all inlagd data och sortera efter mätområde, datum eller värde. I fliken Jämför redovisas endast senast inlagda värde för respektive mätområde.

I Diagramfliken finns ett flertal funktioner. Ovanför diagrammet redovisas två rullister. I den vänstra rullisten har du möjlighet att välja ett mätområde och visa diagram för endast det mätområdet. I den högra rullisten kan du välja tidsperiod om du vill se utvecklingen under en kortare tidsperiod. Här är det möjligt att välja mellan de fem eller tio senaste åren alternativt anpassa själv.

I hamburgaremenyn i högra hörnet av diagrammet kan du välja att visa diagrammet i helskärm, skriva ut, spara som bild samt spara som vektorbild. Syftet med att visa diagrammet i helskärmsläge är att kunna använda Miljöbarometern i presentationer för publik. Diagrammet är anpassat för bättre synlighet på avstånd.

Under diagrammet redovisas namn på alla mätområden. Dessa mätområden går att dölja genom att klicka på en eller flera. Bilden nedan visar när mätområdet transporter är dold (jämför med bilden ovan).

Stapeldiagram med staplade värden, varav ett dolt.

Det finns även en Mouseover funktion vilket innebär att när du drar musen över diagrammet redovisas mätdata.

Flik: Allmänt

Grunduppgifter

Grunduppgifter nyckeltal

Beteckning: Indikatorns beteckning, som används som ID för nyckeltalet vi exempelvis dataimport. Obligatorisk uppgift.

Kategori: Här kan du välja vilken kategori sidan har. För indikatorer kan du välja om det är ett standardindikator eller kompletterande indikator. Väljer du kompletterande räknas det inte med i mätverktygen på överliggande sidor. Inne på inställningssidan Underhåll kan du själv lägga in nya kategorier. Läs mer under manualsidan Kategorier.

Formulering: Här anges den fullständiga formuleringen för indikatorn. Detta visas ovanför diagrammet på indikatorsidan och i förhandsvisningen av indikatorn på överliggande sida.

Tips: Använd ett vardagligt språk och undvik tecknet ”/” i den typ av nyckeltal som består av täljare och nämnare. Skriv hellre ”andel av...” Det finns separata fält för att ange enhet, datakälla och roller. Dessa behöver inte anges i nyckeltalets formulering.

Beskrivning: Här infogas en kortare beskrivning av nyckeltalet.

Tips: Använd fältet för att definiera och förklara nyckeltalet. Det finns ett separat fält för att kommentera nyckeltalets utveckling.

Datakälla: Här anges varifrån data hämtats. Ange exempelvis namn på rapport eller organisation.

Underliggande sidor

I denna lista visas de underliggande sidor som är kopplade till nyckeltalet. Underliggande sidor kan vara rubriker, artiklar, dokument, länkar och objekt. Läs mer under Struktur.

Bild

Temabild: Här kan du ladda upp en bild till sidan. Kunden kan välja själv vart den ska ligga men ligger på samma plats för alla sidor. Om du väljer ärvd bild visas samma bild som överliggande sida.

Listbild: Här kan du lägga upp en bild som visas i listan på överliggande sida.

Mer om att lägga in bilder kan du läsa under manualsidan Bilder.

Flik: Inställningar

Mätdata

Enhet: Här väljer man enheten för indikatorn. Alla mätvärden, inklusive målvärdet, måste anges i denna enhet. Om nyckeltalets enhet inte finns med i listan kan den läggas till. Klicka på Underhåll i toppmenyn och välj sedan Mätenheter i vänstermenyn, läs mer här. Det går även att skriva in en ny enhet direkt i rutan, dock sparas den inte för att kunna användas till fler nyckeltal.

Avrundning: Här kan du ange antal decimaler alternativt antal värdesiffror du vill visa på webben.

Datumformat: Här anges hur datum ska visas för mätvärden och målvärde. Om nyckeltalet redovisar årsvärden är det lämpligt att välja formatet åååå. Om data ska redovisas oftare bör man välja åååå-mm eller åååå-mm-dd.
OBS: Endast nyckeltal med datumformatet åååå kan matas in från Webbedit. Nyckeltal med andra datumformat måste redovisas från MbAdmin.

Önskad riktning: Här anges om den önskade utvecklingen innebär ökande eller minskande värden. Denna uppgift är viktig för att Miljöbarometern ska kunna beräkna trend och måluppfyllelse för nyckeltalet.

Startdatum: Här anges startdatum för nyckeltalet. Datumet används vid redovisning av nyckeltalets utgångsvärde och beräkning av mätverktygen trend och måluppfyllelse. Om fältet lämnas tomt används projektets startdatum. Se även avsnittet Projekt/Inställningar.

Mål och gränsvärden

Här kan du lägga in ett mål- eller gränsvärde alternativt klassningar. När det gäller klassningar kan du lägga in nivåer för indelning av mätvärden i olika tillståndsklasser. Exempelvis kan man lägga in Naturvårdsverkets bedömningsgrunder för olika föroreningar. Det är även möjligt att lägga in färgskala för senare versioner av miljöbarometern som man exempelvis kan använda för att redovisa värden på en karta. Detta gör att det blir lättare att se skillnaden mellan olika mätområden.

färgskala över Sveriges kommuner

Mätområde: Här kan du välja om målvärdet eller klassningen gäller alla mätområden eller ett specifikt mätområde. Det går att lägga in målvärden eller klassningar för varje mätområde. Det går även att lägga in flera gränsvärden eller mållinjer i samma diagram. Du kan också koppla ihop etappmål för olika år så att de visas som samma (lutande) linje. Om man väljer samma färg för flera målvärden tolkas det som en linje. Väljs olika färger blir det olika linjer. Namngivna mål eller etappmål skrivs ut i tabellen under diagrammet.

Lutande mållinje

Typ: Här väljer du om det är ett målvärde, klassning eller färgskala.

Värde: Här anger du ett målvärde, klassningsgräns eller gräns för färgskalan. Är det ett målvärde visas det som en grön linje i bakgrunden på linje- och stapeldiagram. Det gröna fältet visar vilken sida om linjen som är den ”rätta”. OBS detta kräver att du har angett önskad riktning. För klassningar lägger du in flera klassgränser. Nivåerna visas som färgfält i bakgrunden på linje- eller stapeldiagram. För färgskala lägger man exempelvis in värden från rött till vitt till grönt.

Inställningar för färgskala

Namn: Här kan du ange namn på målet eller ange att det är ett gränsvärde. Är det en klassning anger du namnet på nivån, exempelvis God.

Datum: Datum då målvärdet ska vara uppfyllt. Ange datum enligt formatet åååå-mm-dd. Fältet Datumformat avgör hur måldatumet redovisas på Miljöbarometern.

Färg: Ange vilken färg som ska visas för nivån. Man kan välja mellan färgerna blå, grön, gul, orange, röd samt svart och vit för senare versioner.

Lägg till: För att lägga till ett nytt mål eller ny klassgräns.

Ta bort: Om du vill ta bort ett målvärde eller klassgräns markerar du en klassning/målvärde och klicka på Ta bort.

Roller

Här lägger du till användare och organisationer samt vilka interna och publika roller för nyckeltalet dessa användare och organisationer har tilldelats. Man kan lägga till en eller flera organisationer eller personer. Man kan även lägga in mätområdesanvändare vilket innebär att användaren endast kan uppdatera data för ett mätområde. Mer om roller kan du läsa på Användare, organisationer och roller.

Tips: Vissa nyckeltal gäller kommunens samtliga organisationer. Man kan då skapa en ”organisation” t.ex. med namnet Alla förvaltningar och välja denna. Välj Underhåll i huvudmenyn och klicka sedan på Organisationer för att lägga till en ny organisation.

Användare: Välj vem som ska ha behörighet att uppdatera nyckeltalet i MbAdmin eller i Webbedit.

Flik: Diagram

Diagramtyper

Inställningar: Det finns flera olika inställningar för hur nyckeltalets diagram ska visas på Miljöbarometern. För att ändra inställningar klickar du på Inställningar så öppnas ett fönster.

Uppdatera: När du har gjort ditt val kan du klicka på Uppdatera för att se hur diagrammet blev.

Diagramtyp

Nyckeltal indelade i mätområden kan visas separat i diagrammet eller tillsammans i samma diagram. För varje uppsättning av mätområden bör det finnas en totalserie som motsvarar summan eller totalvärdet för alla mätområden.

Exempel 1: Om stadsdelar används som mätområden, bör det finnas en totalserie som motsvarar hela kommunen.
Exempel 2: Om energislag används som mätområden, bör det finnas en totalserie som motsvarar summan av alla energislag.

Det finns flera diagraminställningar som påverkar hur denna totalserie ska visas. Om nyckeltalet inte använder mätområden finns bara totalserien, och då är flertalet kontroller i formuläret inaktiverade.

Stapeldiagram - en serie

Stapeldiagram
Visar utvecklingen över tid för nyckeltalets totalserie. I detta exempel visas även ett gränsvärde som motsvaras av den röda linjen.

Stapeldiagram - staplade serier

Stablade serier
Visar flera mätområden i samma diagram. Serierna staplas på varandra. Kan maximalt visa tolv serier tillsammans.

Stapeldiagram – grupperade serier

Grupperade serier
Visar flera mätområden i samma diagram. Serierna grupperas bredvid varandra.

Linjediagram – en serie

Linjediagram
Visar utvecklingen över tid för nyckeltalets totalserie. Linjediagram bör användas när man har många mätpunkter eller när mätdata har matats in med ojämna tidsintervall.

Linjediagram – flera serier

Linjediagram, fler serier
Visar flera mätområden i samma diagram. Serierna visas som separata linjer. Kan maximalt visa tolv serier tillsammans.

Cirkeldiagram – flera serier

Cirkeldiagram
Visar fördelningen för nyckeltalets mätområden vid den senaste mätningen.

Inget diagram
Döljer helt diagrammet på Miljöbarometern och hela diagramfliken. Endast tabellfliken och jämförfliken visas.

Totalserie

Här anges inställningar för hur totalserien ska redovisas.

Visa på totalnivån: För diagramtyperna ”Stapeldiagram – grupperade serier” och ”Linjediagram – flera serier” kan man här visa eller dölja totalserien i diagrammet.

Visa som referensserie: Denna inställning avgör om totalserien även ska visas när webbplatsbesökaren har valt ett enskilt mätområde i rullisten vid diagrammet. Totalserien visas då tillsammans med ett valt mätområde.

Skala

Här kan man ställa in diagrammets värdeskala.

Gemensam: Kryssas i om alla mätområden ska visas med samma skala. Detta rekommenderas eftersom det underlättar jämförelse mellan mätområden. Kryssas ur om skalan ska anpassas efter det mätområde som valts. Detta kan vara lämpligt om mätvärdena varierar mycket och vissa mätområdens staplar annars skulle bli så små att de knappt syns.

Rankning: Vill du redovisa rankning kryssar du i här. Skalan slutar då med 1. Det är då viktigt att ange ett maxvärde.

Stapeldiagram rankning

Min: Här anges den nedre gränsen för diagrammets vertikala axel. Om inget värde anges anpassas skalan utifrån nyckeltalets mätvärden.

Max: Här anges den övre gränsen för diagrammets vertikala axel. Om inget värde anges anpassas skalan utifrån nyckeltalets mätvärden.

Tips: Om du vill att diagrammet ska börja ovanifrån, anger du 0 som maxvärde. Se exemplet nedan på siktdjup där 0 är maxvärdet och 8 minvärdet.

Siktdjup linjediagram

Övrigt

Sortering: Här kan du välja om du vill sortera mätområdena efter storleksordning eller efter mätområdesordning. Mätområdesordningen bestämmer du på Mätområden under Underhåll.

Visa kartor i listor: Här kryssar du i om du vill att det ska visas karta istället för diagram i listan på överliggande sida. Läs mer om kartor här.

Referensindikator

Nyhet version 3.6
Linjediagram och stapeldiagram kan nu ha två y-axlar så att två parametrar kan redovisas och jämföras i samma diagram. Den vänstra axeln visar alltid det primära nyckeltalet. Den högra visar ett referensnyckeltal som kan länkas in från diagramfliken i mbAdmin.

Diagram med koldioxidutsläpp ton/inv på vänstra y-axeln och totala ton på högra y-axeln.

Syftet är främst att kunna visa samband t.ex. näringshalter relaterat till vattenföring, eller kollektivtrafik relaterat till biljettaxa. Man kan också koppla ihop t.ex. utsläpp totalt och utsläpp per invånare för att visa båda parametrar samtidigt. Funktionen stödjer mätområden i både primärt nyckeltal och referensnyckeltal.

Bild från admin

Under Referensindikator väljer du vilken indikator som den aktuella indikatorn ska jämföras med genom att klicka på de tre punkterna.

Flik: Mätdata

Under mätdata kan nyckeltalets mätområden redigeras. Det är även här mätvärden anges.
Ett nyckeltal kan delas in i olika mätområden, exempelvis sjöar, stadsdelar, energislag, avfallsbehandlingsslag etc. Ett mätområde kan redovisas separat på Miljöbarometern, med ett eget diagram och med en specifik kommentar. Mätområden redovisas även samlat när du väljer Jämför i rullisten vid diagrammet.

Mätdata

Mätområden: Välj vilken typ av mätområde som nyckeltalet ska använda. Som standard visas inga mätområden. Om nyckeltalet inte har några mätområden behöver man inte välja något mätområde. Om du har mätområden kan du dubbelklicka på ett specifikt mätområde för att endast se det mätområdet.

OBS: Om man ändrar typ av mätområde kommer kommentarer för nyckeltalets tidigare mätområden samt mätvärden för tidigare mätområden att tas bort.

Saknas de mätområden som du vill använda för nyckeltalet? Välj Underhåll i toppmenyn och klicka sedan på Mätområden för att lägga till nya mätområden. Läs mer här.

Redigera kommentar: Här kan du skriva en kommentar till nyckeltalet. Samma fält som även finns under fliken Allmänt. Kommentaren visas under diagrammet på Miljöbarometern.

Skapa datalänk: Om du har samma mätvärden på flera platser så kan du koppla två nyckeltal för att endast behöva lägga in mätvärden på ett ställe.

Lista: I listan längst ned i formuläret anges mätvärden för nyckeltalet. I den första kolumnen visas vilka mätområden som nyckeltalets mätvärden kan kopplas till. Om nyckeltalet inte använder mätområden visas som standard värdet Totalt. Vilka datumkolumner som finns i listan styrs av det datumformat som valts. Klicka i en tom ruta för att skriva i ett nytt mätvärde. Du kan se tidigare och senare år genom att klicka på föregående respektive nästa år. Om du vill ta bort ett mätvärde, ställ markören i den rad i listan som du vill ta bort och radera.

Lista över mätdata

OBS: Om uppföljningen använder mätverktygen måluppfyllelse eller trend, tänk på att alltid ange värdet för totalserien. Det är totalserien som används för att sammanställa måluppfyllelse och trender uppåt i datastrukturen.

Textvärden

Tabell med textvärden för ekologisk status

Det går även att lägga in enumrerade värden som t.ex. Ja/Nej eller God/Måttlig/Dålig status. Detta kan användas för att ange ekologisk status för kommunens vattenförekomster eller för att visa svaren från en enkät. Enumrerade värden kan också visas med olika färger i karta.

Under Enhet under fliken Inställningar lägger man då exempelvis in enheten Hög=1;God=2;Måttlig=3;Otillfredsställande=4;Dålig=5. För att importera in från excel ska siffror anges under Value.

Flik: Bedömning

Bedömning

Under Bedömning kan du ange manuell status och trend för de olika mätområdena. För att ange status och trend på ett mätområde måste du först klicka på det aktuella mätområdet och sedan välja status och trend i rullisten under.

Status: Status anger det aktuella tillståndet. Status sätts manuellt.

Trend: Här anges trendsymbolen för nyckeltalet manuellt. Miljöbarometerns trendsymboler visar om utvecklingen går i rätt riktning. Här jämförs det senaste mätvärdet mot mätområdets utgångsvärde. Trenden beräknas som standard automatiskt. Men det går att sätta trendsymbolen manuellt om den automatiskt beräknade känns missvisande. Detta kan inträffa om mätvärdena har varierat mycket och det därför inte går att utläsa någon signifikant trend.

Trend är exempel på olika mätverktyg. Vilka mätverktyg som ska redovisas för nyckeltalet beror på inställningarna som gjorts för nyckeltalet under grundinställningar. Gå till fliken Inställningar under delområde för att ändra dessa.

Kommentar: Här anges en kommentar för det valda mätområdet. När du sedan väljer det valda mätområdet på Miljöbarometern visas kommentaren under diagrammet.

Flik: Struktur

Förekomster av denna sida

Förekomster

I listan visas under vilka sidor den aktuella sidan ligger. Samma sida kan kopplas till flera olika sidor. Den aktuella förekomsten är kursiverad. Om du klickar på en annan förekomst än den aktuella öppnas sidan under den sidan istället.

Eftersom sidans beteckning består av överliggande sidans beteckning + löpnummer, får sidan en separat beteckning för varje förekomst.

Lägg till förekomst: Genom att klicka på denna text kan en ny förekomst för sidan läggas till. Ett fönster där du kan välja vart sidan ska förekomma under öppnas. Du kan antingen välja en sida i trädet eller söka efter en sida. Du kan i detta fönster även ange Plats, om den ska ligga under Standard, Indikatorer, Åtgärder, Dokument eller Relaterade sidor.

Förekommer under: Här visas beteckning och namn på de sidor som sidan förekommer under.

Förekommer som: Här visas namnet på den aktuella sidan för de sidor den förekommer under. Sidan kan ges olika namn för olika förekomster. Du byter namn på sidan genom att gå till formuläret för den överliggande sidan. Gå sedan till listan underliggande sidor som du hittar under flikarna Allmänt och Struktur. Leta upp sidan vars namn ska ändras och markera det. Klicka på redigera. Ett fönster där du kan ändra namnet som ska visas öppnas. Observera att namnändringen endast gäller för just den förekomsten.

Underliggande sidor

I denna lista visas de underliggande sidor som är kopplade till den aktuella sidan. Underliggande sidor kan vara Länkar, Dokument, Artiklar samt Objekt. Dessa kan även delas in i avsnitt med hjälp av Rubriker.

Flikar underliggande sidor

Standard: Under standardfliken kan du lägga länkar, dokument, artiklar och objekt. Dessa visas i en lista under sidinnehållet.

Dokument: Om du lägger dokument under dokumentfliken visas dessa som en anpassad tabell med kolumner för Titel, Utgivningsår och Utgivare. Tabellen har funktioner för att sortera och filtrera dokumenten. Dokumentfliken bör främst användas om det finns ett flertal underliggande dokument. Läs mer om dokumentlistan.

Relaterade sidor: Relaterade sidor visas ofta till höger om sidans huvudinnehåll. Om webbplatsens design inte tillåter detta brukar relaterade sidor istället visas nedtill på webbsidan. Listan över relaterade sidor kan ibland ha en avvikande design jämfört med övriga underliggande sidor. I övrigt fungerar de på samma sätt. Under fliken relaterade sidor kan du lägga länkar, dokument, artiklar och objekt. Relaterade sidor visas inte i trädstrukturen eller webbplatsmenyn.

Lägg till sidor:

När du klickar på Lägg till visas de sidtyper som går att lägga till under den aktuella fliken.
Sidtyper under nyckeltal, åtgärder samt artiklar

Artikel: Artikelsidor är separata textsidor som kan användas för en mer detaljerad beskrivning eller information om något. En artikelsida kan kopplas till flera andra sidor i sidstrukturen. Läs mer om artiklar.

Dokument: Kan vara rapporter, informationsmaterial eller dataunderlag. Oftast pdf- eller excelfiler. Dokumentfiler kan sparas i Miljöbarometern eller länkas från andra webbplatser. Läs mer om dokument.

Länk: Kan vara länkar till externa webbplatser eller interna länkar till andra sidor inom miljöbarometern. Läs mer om länkar.

Objekt: Objekt är vissa funktioner eller tillägg till miljöbarometern. I dagsläget är det möjlig att lägga till barometrar (sammanställningar över mål, indikatorer eller åtgärder) eller Kartor.

Rubrik: Underliggande sidor kan delas in i avsnitt med hjälp av rubriker. Som standard visas rubriker utifrån sidtyp till exempel Dokument, Länkar, Artiklar. Du kan ersätta dessa rubriker genom att lägga in egna. Läs mer om rubriker.

Redigera: Markera en underliggande sida i listan och klicka på redigera för att ändra beteckning eller namn på den underliggande sidan. Namnet ändras bara för den aktuella förekomsten. Se även avsnittet förekomster.

Ta bort: Välj en rad i listan och klicka på Ta bort om du vill ta bort sidan. Om sidan du tar bort även förekommer på andra platser i sidstrukturen kommer den ligga kvar där. Se även avsnittet Ta bort sida..

Sortera: För att ändra ordningen behöver du bara markera en sida i listan och flytta med hjälp av pilarna eller dra sidan dit du vill ha den. Den beteckning sidorna ges styr alltså inte i vilken ordning de visas.

Flik: Information

Allmänt

Allmänt

Visning: Här anges hur sidan och alla underliggande sidor ska visas. Standard innebär att sidan kan publiceras och visas på den publika webbplatsen. Endast internt innebär att sidan inte kan publiceras utan endast visas på den interna webbplatsen. Underliggande sidor blir då också interna. Observera: om man ändrar en publicerad sida till endast internt behöver man också göra en publicering för att sidorna ska döljas på den publika webbplatsen. Interna sidor märks ut på interna webben och i webbedit i de senaste versionerna. Dold innebär att sidan endast är synligt i verktyget MbAdmin. Om du vill att en underliggande sida ska ha en annan visning än den aktuella sidan kan du ändra det i den underliggande sidans inställningar.

Webbnamn: Här visas sidans namn i webbadressen. En webbadress baserad på sökvägen som syns högst upp i formuläret och föreslås automatiskt. Om du inte är nöjd med den föreslagna webbadressen kan du skriva in ett nytt webbnamn. Tips! Utgå ifrån det föreslagna webbnamnet och gör förenklingar.

Stil: Här kan man lägga in om man vill ha en speciell design på vissa sidor.

Meny: Här anges om sidan ska visas på vänstermenyn eller inte. Standard innebär att sidan visas både i vänstermenyn och i mittfältet. Ej på menyn innebär att sidan endast visas på mittfältet. Bara på menyn visas sidan endast i vänstermenyn.

Nyckelord: Här anges extra nyckelord för att förbättra sökbarheten. Separera orden med komma. Ord som finns i andra fält behöver inte upprepas.

Revidering

revidering

Här ändras sidans revideringsstatus En sida kan sättas till Ska uppdateras, Godkänt av användare eller Godkänd av admin. Här kan du också se publiceringsstatus för sidan samt när och vem som senast ändrat, granskat, godkänt och publicerat sidan. Se även avsnittet Arbetsflöde vid uppdatering.

Interna anteckningar

exempel intern anteckning

Här kan man ange anteckningar som inte visas på webbplatsen.

Uppdaterad: 2022-10-20